Aromaterapie

Aromaterapie, psihologia aromelor, aromadiagnostic

 

Aromaterapia-Terapia cu uleiuri esentiale obtinute din flori, frunze, scoarta, planta intreaga reprezinta uleiurile careau preluat cele mai pretioase molecule ale plantei dar si in mod subtil spiritul ei i daruieste omului cu actiune rapida, foarte eficienta efecte antiinflamatoare, antivirale, echilibrante emotional, stimulante, relaxante, cardiotonice, s.a.

Aroma diagnostic - procedura unica de testare a reactiei clientului in raport cu diferite arome (24 de uleiuri esentiale) ceea ce poate antrena aprecieri importante asupra starii sanatatii clientului, a statusului sau prezent emotional ca urmare a analizei pe care terapeutul o realizeaza asupra acestor reactii. Aroma diagnosticul ca si concluzie finala directioneaza recomandarea individuala care vine din partea terapeutului punctual pentru uleiurile esentiale care sunt adaptabile ca aplicare celui care a efectuat aroma diagnoza si vine in sprijinul problemelor prezente din sfera sanatatii holstice.

Practica actuala a aromaterapia moderna isi are originea pe la inceputurile sec. XX, insa, utilizarea uleiurilor esentiale pentru tamaduirea mintii, a trupului si a spiritului a fost practicata deopotriva de toate marile civilizatii ale lumii antice. Plantele aromatice au indeplinit un rol esential in artele vindecatoare ale omenirii inca de la inceputurile ei. Prin experiente repetate si observatii atente inaintasii nostri au evidentiat ce anume mananca animalele cand sunt bolnave, sub forma de radacini, fructe, frunze pentru a-si atenua simptomele. Dupa observatii indelungate s-au putut decela plante cu puternic efect in ameliorare si vindecare, plante fara nici un efect notabil precum si plante cu efecte negative care agraveaza manifestarile bolilor mergand pana la punerea in pericol a vietii celui ce le ingereaza. Au fost pe deplin cunoscute in vechime si fumigatile rezultate din arderea frunzelor si a mladitelor unor plante avand rezultat o stare de profunda relaxare, stimularea simturilor iar altele induceau experiente mistice si derulau cu acuratete experientele religioase. Un exemplu in acest sens il intalnim atat in templele din Orient precum si in Biserica crestina respectiv traditia arderii de tamaie si smirna.

Dezvoltarea aromaterapiei moderne circumscrisa anului 1920 se datoreaza chimistului francez Rene Gattefosse care a efectuat experimente cu uleiurile esentiale intuind uriasul potential vindecator, in acest sens exemplul personal a fost edificator de vindecare a unei arsuri grave la mana prin cufundarea bratului in ulei esential de levantica. Concluziile celebrului chimist au fost concentrate intr-o lucrare stiintifica in anul 1928, conferind disciplinei in formare termenul de aromaterapia. Este neindoios aspectul ca, aromaterapia reprezinta o arta a tamaduirii. Chimistului francez i-a urmat in explorare un celebru medic naturist dr. Jean Valnet care a reusit sa trateze cu succes unele afectiuni psihiatrice cu uleiuri esentiale, reusind astfel sa demonstreze impactul deosebit al uleiurilor esentiale asupra tulburarior emotionale si psihologice.

Nu in ultimul rand, Marquerite  Maury a inceput sa foloseasca uleiurile esentiale in cosmetica si in terapia de revitalizare dezvaluind astfel o alta fateta importanta a aromaterapiei. Ca urmare, aromaterapia este o disciplina de tip holistic care vine in completarea metodelor clasice de ingrijire a sanatatii, astfel aromaterapeutul dupa o cunoastere a istoricului medical, a stilului de viata si a echilubrului emotional a clientului sau va putea alege uleiurile esentiale adecvate ingrijirii, sanatatii acestuia. Practica aromaterapiei retine ca o forma de tratament eficienta masajul corporal integral folosind uleiuri esentiale diluate intr-un ulei vegetal.

S-a demonstrat stiintific ca aplicarea externa a uleiurilor esentiale este in majoritatea cazurilor deosebit de eficienta, pielea reprezentand un receptor dosebit care conduce  principiul activ din uleiurile esentiale in circuitul sangvin al persoanei care aplica. Aromaterapia tinde sa trateze persoana in ansamblul ei respectiv minte, trup si suflet. Simptomele bolii sunt percepute ca un dezechilibru al curgerii firesti a energiei vitale in corp iar aplicatile cu uleiuri esentiale functioneaza corelat cu efortul corpului de a se vindeca singur. Uleiurile esentiale reprezinta un dar pretios al naturii, obtinute cu o minima interventie din partea omului. Calitatile naturale ale aromaterapiei contribuie la remedierea tulburarilor provocate de folosirea fara masura a substantelor artificiale. Aplicarea externa a uleiurilor esentiale in dilutie intr-un ulei de suport poate diminua disconfortul, elimina tensiunea interioara, diminuaza stresul, corecteaza tensiunea create de contractura musculara, ceea ce conduce la obtinerea unei stari de bine si la atenuarea simptomelor. Din abordarea de tip holistic a problemelor de sanatate invocate de catre client terapeutul va oferi sugestii, recomandari privind stilul de viata, regimul alimentar, miscarea fizica, incurajand clientul sau sa aiba grija de sine sa se implice si sa isi asume responsabilitatea pentru starea lui de sanatate. Atunci cand, plantele aromatice sunt supuse distilarii, esentele sufera subtile modificari chimice transformandu-se in uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale sunt puternice si foarte concentrate astfel ca inainte de a fi utilizate in aromaterapie acestea trebuiesc mult diluate in uleiuri baza precum  sunt uleiul de migdale, uleiul de jojoba, ulei de avocado.

Uleiurile esentiale selectate cu atentie de catre terapeut, configurate pentru nevoile constatate ale clientului dar si pentru mediul ambient in care acesta traieste pot fi folosite prin adaugare in apa de baie, pot fi folosite sub forma inhalatiilor, a compreselor calde si reci prin adaugarea uleiurilor esentiale in cantitate strict stabilita, in cremele de fata, in cremele de corp, in produsele de ingrijire a parului precum si in utilizarea uleiurilor esentiale selectate pentru odorizarea simpla a spatiului de locuit sau odorizarea in scop terapeutic prin folosirea  unui difuser.
Uleiurile esentiale sunt uleiuri volatile care se evapora rapid in contact cu aerul. Plamanii si pielea sunt pentru uleiurile esentiale principalele porti de patrundere in organism unde isi vor exercita efectul lor benefic. Pentru plaman amestecul de aer si ulei essential parcurge traheea ajunge in plaman in interiorul unor mici saculeti de aer numiti alveoli inconjurate de miniscule vase de sange prin intermediul acestora se efectuaza schimbul de gaze in procesul respiratiei, rezidurile gazoase – dioxidul de carbon sunt eliminate si in locul lor sunt absorbite oxigenul si particulele de ulei esential. Pielea fiind un invelis semipermeabil poate absorbi si elimina anumite substante cu structura molecular redusa astfel incat la nivelul ei uleiurile esentiale in gradul de dilutie corespunzator in uleiul baza pot patrunde in organism. Uleiurile esentiale odata ce au ajuns in organism sunt preluate de fluxul sanguin si transportate catre organe si sisteme anatomice. Exemplu – uleiul esential de trandafir are efect de purificare, reglare si tonifiere a uterului exercitand asupra acestuia un important efect benefic. Uleiurile esentiale au un efect deosebit de important si evident in plan mental, emotional si psihologic, luand acelasi exemplu uleiul esential de trandafir actioneaza ca antidepresiv, tonic nervos si afrodiziac ceea ce il recomanda a fi destinat catre femeile cu probleme de infertilitate avand consideratie si asupra efectelor simultane de natura emotionala si psihologica.

Exemplu de puternic efect al uleiului esential de trandafir asupra emotiilor negative este acela indreptat catre durerea sufleteasca situatie in care aplicatiile aromaterapeutice sunt eficiente trandafirul avand o afinitate deosebita cu durerea, confera deschidere sufleteasca oferind posibilitatea de eliberare a emotiilor acumulate, alina tristetea, faciliteaza renasterea sentimentelor de dragoste si afectiune iar toate aceste beneficii prin efectul lor sinergic constituie un suport temeinic care va ajuta clientul sa mearga mai departe in viata. Desigur ca am luat un exmplu singular a uleiului esential de trandafir avand cea mai inalta frecventa de 320 Hz intr-o expunere foarte sintetica insa prin expunere similara pot fi detaliate efectele benefice in plan fizic, mental, emotional si psihic si a celorlalte uleiuri esentiale cum ar fi uleiul esential de levantica, de musetel german, geranium (muscata), ylang-ylang, neroli, iasomie, rozmarin, melisa, busuioc, fenicul, verbina, tamaie, smirna, bergamota, lamaie, portocala, mandarina, grepfrut, santal, cedru, ienupar, chiparos, eucalipt, pin, s.a.