Terapia cu plante

Terapia cu plante

 

Fitoterapia este o terapie naturala care utilizeaza drept principale instrumente plantele medicinale in forma proaspata, uscata, tincturi, s.a. pentru echilibrarea tulburarilor aparute in organism. Este o terapie veche, utilizata de milenii, cu efecte verificate in timp si validate astfel incat eficienta acestei terapii nu mai are in prezent un semn de intrebare. In fitoterapia moderna prin succesul obtinut ca urmare a realizarii si sintetizarii unor principii active din plante fitoterapia a reprezentat punctul de plecare al medicinii moderne deoarece multe din medicamentele de sinteza prescrise astazi isi datoreaza existenta, eficientei dovedite a fitoterapiei.

Remediile naturiste au fost verificate de-a lungul timpului si cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Fitoterapia – terapia cu plante a demonstrat in timp beneficii certe fara ca administrarea terapiei cu plante sa se efectueze o contrarecomandare pentru terapiile conventionale. Terapia cu plante este usor acceptata de catre organism intrucat avem sistemul enzimatic necesar metabolizarii remediilor. Acesta reprezinta aspectul care explica folosirea plantelor timp indelungat este insotita de beneficii pe diferite planuri. Produsele naturale sunt compatibile cu organismul uman, sunt sintetizate ca organisme vii fiind astfel  in mod cert compatibile cu viata. Substantele active din plante actioneaza sinergic, ceea ce inseamna ca efectul benefic asupra sanatatii este mult mai mare atunci cand se insumeaza efectele benefice ale fiecarei substanta active in parte.

In cartea sa, prof. biolog Maria Pop explica aspectul ca un extract natural dintr-o planta insumeaza pana la 20 de substante active care actioneaza impreuna si este denumit supliment alimentar pentru ca suplimenteaza o serie de compusi alimentari necesari organismului in anumite perioade cand se evidentiaza ca acesti compusi alimentari sunt deficitari. Ceea ce recomanda terapia prin plante, fara  a contrarecomanda terapiile conventionale este aceea ca  - terapia cu plante se adreseaza bolnaului si nu bolii. Unele plante pot sa actioneze asupra planului energetic asupra organismului eliminand boala inainte ca sa isi faca aparitia in planul fizic. Terapia cu plante reprezinta un adjuvant pretios in bolile cronice contribuind la prelungirea vietii precum si la obtinerea unei bune calitati a vietii.

Terapia cu plante intareste imunitatea naturala a organismului, plantele detinand importante proprietati antioxidante ceea ce reprezinta o sursa inepuizabila de materie prima in realizarea remediilor naturiste. Terapia cu plante este accesibila majoritatii oamenilor si contribuie la realizarea unui nivel bun de sanatate energetic, fizic, mental si spiritual. Chiar daca  folosirea plantelor medicinale in timp  a demonstrat beneficii certe niciodata nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele conventionale. Terapia cu plante nu se face fara sfatul unui specialist, pentru ca exista plante care in doze prea mari, peste anumite limite pot aduce mai multe neplaceri decat beneficii. Doar specialistul in terapia cu plante va putea evidentia si contraindicatiile spre exemplu administrarea terapiei cu plante la femeia insarcinata.