Nutritie

Nutritie - Stil de viata

 

Un stil de viata sanatos are la baza o nutritie echilibrata iar impreuna cu o activitate fizica moderata si consecventa insotita de bunastare emotionala, spirituala, o atitudine activa in combaterea factorilor de risc care pericliteaza sanatatea reusesc sa construiasca ceea ce putem numi un stil sanatos de viata. Suntem aici pentru dumneavoastra cu deplina disponibilitate in a va recomanda, a va oferi suport in tot parcursul obtinerii conditiilor mai sus amintite privind instalarea unui stil de viata sanatos in viata dumneavoastra.

Stilul de viata sanatos cuprinde sanatatea corpului fizic, sanatatea psihica, emotionala, spirituala, relationala iar sanatatea reprezinta cumulul acestor aspecte exprimata prin a te simti bine, a avea energie, a te putea concentra, iar cand se intampla destul de rar intr-o asemenea situatie sa te imbolnavesti revenirea din starea de boala este usoara si deplina.Stilul de viata sanatos este coordonat pe mai multe principii.

Principiul care primeaza este alimentatia sanatoasa in care se recomanda sa predomine alimentele naturale de origine vegetala cum ar fi legume, leguminoase, zarzavat, cereale integrale, uleiuri presate la rece. Fructele si legumele vor fi proaspete, de sezon si pe cat posibil locale. Cerealele integrale: orez brun, secara, ovaz, orz iar pentru persoanele care prezinta intoleranta la gluten: porumb, mei, orez, hrisca. Proteinele vor fi asigurate, in principal, din oua, carne slaba, peste. Grasimile vor fi asigurate din consumul de nuci, alune, seminte, uleiuri presate la rece – ulei de masline, ulei de susan, ulei de dovleac, ulei de floarea-soarelui si cu o subliniere deosebita uleiul de in foarte bogat in omega 3.

In alimentatia noastra sanatoasa vom cuprinde si super alimentele cum ar fi spirulina, chlorella, iarba de grau, germeni si vlastari. Gustarile pe parcursul zilei atunci cand ele se impun a fi necesare vor fi formate din fructe proaspete 150 gr., fructe uscate 50-70 gr., miezul de la 4 nuci, sticsuri de legume proaspete, iaurt simplu. In vederea stabilirii unei alimentatii sanatoase atentia va trebui indreptata asupra alimentelor care trebuie evitate cum sunt carnea rosie, painea, paste din faina alba, margarina, dulciuri concentrate, bauturi pe baza de zahar, conserve, mezeluri procesate. Recomandarile privind evitarea se indreapta si catre consumul de alcool si fumat.

Desigur ca, pentru o alimentatie sanatoasa ideal ar fi  sa consumam alimente bio, organice, traditionale, locale pentru care nu s-au folosit pesticide, insecticide, hormoni de crestere, antibiotice, organisme modificate genetic, s.a. Pentru a asigura o alimentatie sanatoasa si asimilarea corespunzatoare a nutrientilor o importanta deosebita o constituie hidratarea respectiv consumul a minim 6 pahare de apa curata, aceasta hidrateaza organismul. Dimineata este recomandat a se consuma 1-2 pahare cu apa calduta la care se poate adauga o mica cantitate (2 lingurite de suc de lamaie) daca organismul suporta efectul de curatare antrenat de acest consum. Pentru asigurarea aportului de minerale si vitamine se vor consuma sucuri proaspete de legume, ceaiuri neindulcite si cu atentie sucul proaspat de fructe datorita continutului de zahar respectiv a incarcaturii glicemice ridicat. Alimentatia sanatoasa ca repartitie pe parcursul zilei va fi formata din 3 mese principale cu respectarea principiului de 5 ore intre mese iar daca este necesar a se intercala 2 gustari, gustarile vor fi repartizate la 3 ore de la ultima masa si 2 ore pana la urmatoarea masa. Subliniem aici importanta de a fixa cina la ora 18 – 19. A lua cina tarziu echivaleaza cu afectarea somnului iar organismul in timpul somnului intra in post intermitent – fasting, si foloseste acest fasting pentru a se reface.

Acest program va fi adaptat individual, in functie de programul persoanei. In ceea ce priveste programul de masa trebuie evidentiat consumul de apa respectiv un pahar cu apa cu 30 minute inainte de masa si dupa masa cel putin 1 ora pentru urmatorul pahar cu apa pentru a impiedica diluarea sucurilor gastrice. Paharul cu apa consumat cu 30 de minute inaintea mesei te va ajuta sa iti dai seama ce nivel adevarat are foamea si sa nu confunzi senzatiile de sete cu senzatia de foame. Este recomandat a se manca incet pentru a da timp respectiv minim 20 de minute pentru instalarea senzatiei de satietate.

O valoare deosebita o reprezinta respectarea unui post intermitent de 12 ore pe timpul noptii. Acest post poate fi urmat si pe parcursul zilei cu hrana lichida respectiv apa, ceai neindulcit, suc de legume, supa simpla (strecurata) de legume. Pentru postul de pe parcursul zilei recomandam a se cere confirmare din partea medicului de familie raportat la starea generala de sanatate. Aceasta practica a postului intermitent pe timpul noptii precum si cel de pe timpul zilei antreneaza numeroase beneficii respectiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, reducerea stresului oxidativ asupra celulei, detoxifierea organismului iar toate aceste beneficii antrenate vor conduce la o buna calitate a vietii precum si la prelungirea vietii. Stilul de viata sanatos este necesar sa cuprinda un element esential in mentinerea sanatatii fizice si psihice respectiv somnul – somnul trebuie sa fie profund, odihnitor, ideal ar fi 6 – 8 ore de la ora 22,00 – 6,00 cu o contributie importanta la mentinerea unui nivel bun al sistemului imunitar, a capacitatii de concentrare, a memoriei. Privarea de somn va conduce, in timp, la obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare.

Stilul de viata sanatos implica un stil activ de viata respectiv a face sport cu regularitate, a face miscare minim 30 minute pe zi in forma mersului pe jos intr-un ritm alert, dans. Stilul activ poate fi adoptat si prin a te misca in propria casa, a urca scarile, a renunta la autoturism in favoarea mersului pe jos, exercitii de stretching. Stilul activ trebuie adaptat si in situatia profesiilor sedentare respectiv cu pauze de 5 minute la fiecare ora de lucru petrecut la birou cu exercitii minime de intindere, rotire, etc. ceea ce va conduce la o mai buna oxigenare si o stare de bine. Se vorbeste mult despre notiunea de stare de bine insa aceasta notiune trebuie inteleasa ca venind din atitudinea pozitiva si se reflecta prin gandire echilibrata si o buna stare emotionala. In absenta acestora toate celelalte eforturi antrenate in asigurarea unui stil de viata sanatos nu vor putea aduce intr-un termen asteptat beneficiile.

Pentru a gestiona stresul si gandurile negative, care pot sa afecteze starea de bine se impun: relaxarea prin muzica, lectura, pictura, socializarea iar cu privire la coordonatele de socializare trebuie sa iti placa cu adevarat ceea ce alegi pentru ca endorfinele sa se elibereze. Cu privire la socializare trebuie sa te simti in siguranta in orice moment, trebuie sa iti activezi resursele pentru eliberarea anxietatii iar relatiile puternice si durabile impun o concentrare permanenta pentru cresterea si dezvoltarea acestora. Stresul poate fi gestionat prin practici spirituale, meditatie, rugaciune, lecturi spirituale. Stilul de viata sanatos inseamna si o minte bine antrenata ceea ce se poate realiza prin a invata ceva nou, a invata o limba straina, sa dezvolti un hobby, sa practici jocuri distractive care antreneaza atentia distributiva si gandirea critica. Stilul de viata sanatos reprezinta un proiect de durata cu obiective realiste, un proiect in care realizarea oricarui succes de etapa conteaza foarte mult si antreneaza rabdarea si aplicarea unei perseverente si consecvente depline.