Efectele stresului
15 Septembrie 2022

Efectele stresului

Stresul reprezinta la ora actuala o notiune intens discutata, fiecare ne confruntam, mai mult sau mai putin, cu stresul cotidian, situatie in care resimtim efectele stresului asupra organismului, asupra starii noastre de dispozitie, indiferent daca preocuparea declansata priveste situatia financiara, un deadline de respectat sau incercam sa gestionam dezamagirea provocata de o relatie nereusita. Este cunoscut faptul ca o doza rezonabila de stres poate fi benefica pentru organism insa prea mult stres ne va afecta atat fizic cat si mintal. Sunt persoane care recunosc simptomele stresului si sunt preocupate de reglarea proprie atat fizic cat si emotional. In egala masura sunt persoane care chiar daca constata simptomele declansate de un nivel ridicat de stres nu dau importanta acestor simptome iar acestea se vor acutiza.

Deoarece statisticile care ne sunt prezentate releva aspecte ingrijoratoare stresul a fost denumit ca fiind o boala a omului contemporan si va genera suferinte persoanelor care se confrunta cu acesta. Pana la urma, ce este de fapt stresul ? – reprezinta o reactie psihosomatica a organismului uman pus in fata unei situatii pe care o evalueaza ca amenintare. Desigur ca situatiile intervenite nu reprezinta efectiv o amenintare ci, aceasta este perceptia persoanei confruntata cu aceasta situatie. Aceasta perceptie va declansa in organism o reactie chimica care trebuie sa pregateasca organismul pentru actiunea de aparare. Reactia la stres este strans legata de reactia „lupta sau fugi” expresie provenita din limba engleza din jocul de cuvinte fight – or – flight, aceasta reactie pregateste persoana pentru infruntarea primejdiei astfel cum este ea perceputa mental. Stresul pe termen scurt poate avea un efect benefic pentru organism pregatind astfel posibilitatea reactiei fata de oricare situatie.

In schimb, daca stresul se mentine pe termen lung, perceptia mentala nu este rezolvata intr-un timp adecvat intervin efectele negative, persoana va transforma reactiile sale emotionale in emotii negative iar aceste emotii negative neeliberate vor tine organismul sub tensiune timp indelungat si astfel resursele energetice ale organismului vor fi diminuate, diminuarea statusului energetic va induce o stare de oboseala, apatie si in final declansarea unor boli. Semnele stresului sub aspect emotional pot fi persoana este agitata, iritabila, trece usor de la o stare la alta, se simte coplesita de o anumita situatie nefavorabila, nu se poate relaxa, imprima o parare negativa despre propria persoana, se simte singur, depresiv, se izoleaza si evita intalnirea cu alte persoane. Din punct de vedere fizic stresul determina evidentierea unei energii scazute, stomac iritabil, dureri in zona pieptului si palpitatii ale inimii, insomnii, raceli si infectii repetate, sindromul de maini reci, tremor usor, gura uscata si dificultati la inghitire.

In situatia in care problemele care au generat stresul nu sunt rezolvate mentinerea nivelului ridicat de stres va declansa sau va acutiza probleme de sanatate cum ar fi depresia, sindromul anxios, tulburarile de personalitate, aritmii cardiace, hipertensiunea arteriala, infarct miocardic, obezitate, alte tulburari de alimentatie, disfunctii sexuale, probleme dermatologice, acnee, psoriazis, calvitie si probleme gastrointestinale. Specialistii recomanda o serie de activitati pentru pastrarea unei forme psihice de bun nivel, cum ar fi practicarea sistematica a unei miscari de tip cardio, mersul pe jos si alte activitati care pot antrena sistemul circulator al organismului, activitate de hobby, exercitii de respiratie constienta, implementarea unui proiect de durata in viata proprie vizand un stil de viata sanatos care sa cuprinda alimentatie sanatoasa, miscare, activitate recreativa, hidratare si un somn odihnitor 6 – 8 ore.

Daca veti constata persistenta simptomelor precum si a incapacitatii sau a capacitatii partiale de aplicare a recomandarilor de mai sus, ceea ce va determina situatia in care nu veti putea trece peste un eveniment neplacut, o trauma psihica si intelegeti ca nivelul de stres se accentueaza, va trebui sa discutati cu un specialist, cu un terapeut aceasta situatie pe care nu o puteti gestiona. Terapeutul are posibilitatea de a efectua sedinte de biorezonanta magnetica pentru reducerea nivelului de stres, cu acelasi efect terapeutul poate sa abordeze aromaterapia si aromadiagnosticul stabilind un protocol individualizat de administrare a uleiurilor esentiale, pentru simptomele in plan emotional terapeutul poate aborda terapia cu remedii florale Bach, procedura de echilibrare energetica a centrilor energetici ai organismului (Chakre), si nu in ultimul rand sedintele de Theta Healing. Terapiile mai sus evidentiate precum si alte terapii sunt oferite de catre Cabinetul de Terapii Alternative „Medissa Vita” Timisoara.

În completarea articolului pe care l-ai citit, ai următoarele articole conexe:

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.