Călugărul Zen în America corporatistă
11 Februarie 2023

Călugărul Zen în America corporatistă

Nu e ușor să fii un călugăr Zen în America corporatistă dar ... e posibil

Adânc înrădăcinată în psihicul uman este imaginea unui “conducător războinic” care ne conduce iar măsura acestei înrădăcinări ne face să considerăm că mintea este forța dominantă a ființei noastre, că mintea stăpânește gândurile noastre, sentimentele noastre, trupul și spiritul nostru. Din primii ani de viață ni se spune și se repetă constant că ceea ce ne separă de regnul animal este creierul nostru mare și complex. În aceste condiții mintea este convinsă că ea are comanda, că ne conduce gândurile și emoțiile într-un cuvânt că ne conduce viața. Ca urmare, noi ajungem să credem cu tărie că pentru a ne schimba obiceiurile, dependențele, relațiile, sentimentele ar trebui doar să ne schimbăm mintea. Ce urmează este evident: ne schimbăm frecvent mintea fără să ne reparăm relațiile, fără să ne îmbunătățim sănătatea și fără să ne vindecăm emoțiile. Perspectiva parcurgerii unei proceduri în sistem spiritual ne propune o reparare mult mai sigură.

În sistemul de medicină tradițională se identifică sute de maladii la care se raportează o multitudine de remedii. Perspectiva spirituală este întrunită într-un sistem care se ocupă de sănătate identificând o singură boală și un singur leac. Boala este că ne-am înstrăinat de sentimentele noastre, de corpurile noastre, de natură și de spirit. Leacul este să experimentăm unitatea primordială cu tot ceea ce există, restaurând armonia interioară. Pe măsură ce întregul tău sistem intră în echilibru alimentele vor înceta să te mai otrăvească, corpul tău va începe să se repare și să se vindece în mod natural, relațiile tale nu vor mai fi veritabile bătălii emoționale iar sentimentul că ești separat de natură și de spirit va dispărea. Pentru a pune bazele transformării este nevoie de acțiune deopotrivă fizică și spirituală.

Primul pas pe acest drum este să ne pregătim creierul deoarece stilul de viață din prezent sacadat, plin de nerăbdare, cu abundență de cafeină, ne menține într-o permanentă stare de stres. De aceea este necesar să controlăm hormonii de stres adrenalina și cortizolul care induc reacția “luptă sau fugi”. Curățarea creierului de toxine, reducerea hormonilor de stres vor permite ca superalimentele care vor fi în continuare recomandate să repare regiunea din creier responsabilă de învățare și să ajute glanda pineală să fabrice dimetil triptamina – “molecula spiritului”.

Pe de altă parte trebuie să parcurgem și pregătirea fizică prin adoptarea unui regim alimentar bogat în fitonutrienți care sunt compușii chimici conținuți în mod natural de plante, și ne ajută să restabilim echilibrul neuro-chimic. Toate aceste proceduri de detoxificare sunt necesare pentru că un exemplu – nu poți să-ți vindeci emoțiile dacă ai creierul intoxicat cu mercur sau plumb. Ori, dacă creierul este afectat de o traumă din copilărie sau de un nivel ridicat de pesticide acumulat în timp din mâncarea consumată. Un alt aspect important este acela că trebuie reparat microbiomul intestinal (starea florei intestinale) respectiv cele peste 600 de specii de bacterii benefice care trăiesc în intestinele tale. Se impune, să îți liniștești mintea agitată și distrasă și să o readuci la starea de echilibru care să îți permită să te întorci la eu tău nedomesticit, la cine ești tu dezbrăcat de toate rolurile, așteptările, listele tale cu lucruri de făcut/priorități. Astfel, vom putea ajunge la puterea de a renunța la iluzia că mintea este instrumentul suprem pentru a crea sănătate, abundență, iubire și stare de bine. Eliberându-ne de această iluzie deschidem calea către o relație directă cu sinele nostru superior și acces la înțelepciunea lumii invizibile. Fără îndoială vom putea să recrutăm mintea să ne ajute în procesul de vindecare cunoscând că legătura minte - corp este un factor important și în sănătate și în boală. Când repetăm cuvântul “mintea”, ne referim aici la creierul limbic primitiv care domină și care se manifestă că ar deține controlul dar trăiește într-o permanentă stare de foamete și frică.

Pentru strămoșii noștri colaborarea existentă între om și regnul vegetal era extraordinară, într-o simbioză perfectă respectiv oxigenul fiind produsul rezidual rezultat din respirația plantelor întreține viața omului iar produsul rezidual rezultat din respirația noastră dioxidul de carbon întreține viața plantelor – plantele transformă lumina soarelui în alimente pline de nutrienți pe care noi le putem consuma ca să ne hrănim și să ne vindecăm. Modul în care strămoșii noștri dobândeau cunoașterea nu a fost reținut de către știință pentru că acest mod de dobândire nu poate fi explicat, nu pot fi reproduse rezultatele astfel obținute. Relația strămoșilor noștri cu natura a fost o relație bazată pe încredere, strămoșii nu se îndoiau niciodată că pământul îi va ajuta să își procure cele necesare vieții, iar din ceea ce pământul oferea au fost selectate cele mai bune calitativ plante pentru susținerea sănătății, selectare corectă doar în baza dialogului cu plantele printr-o explicație simplă dar actual greu de conceput – “nu putem să greșim pentru că plantele ne vorbesc și apreciază dialogul nostru respectuos cu natura”.

Desprindem două condiții care se opun din perspectivă spirituală și anume dezintoxicarea și resetarea creierului precum și purificarea biomului. De ce este nevoie să ne îndreptăm către purificarea și resetarea creierului? – vânătorii-culegători din Paleolitic au înlocuit regimul lor alimentar bogat în proteine și grăsimi cu un regim alimentar bazat pe cereale. Această schimbare a fost considerată o mare greșeală. Cu o dietă bazată pe grâu, orz, orez, porumb reprezentând cereale cu un indice glicemic ridicat care au indus un nivel ridicat de glucoză în sânge ne conduce la concluzia că zaharurile aveau o pondere ridicată. Astfel, un creier care este saturat de zahăr este leneș și greoi.

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.