Sindromul de epuizare a glandelor suprarenale
11 Mai 2023

Sindromul de epuizare a glandelor suprarenale

Creşte alarmant numărul persoanelor care manifestă simptomele de epuizare a glandelor suprarenale. Adulţi şi copii deopotrivă suferă de slăbiciune masivă a suprarenalelor. Este o afecţiune care nu se vede la nici o investigaţie, apar doar semne indirecte ale suferinţei suprarenalelor pe analizele de laborator şi semne clinice foarte clare. Medicina tradițională nu are un diagnostic clinic pentru această tulburare astfel încât se solicită opinia medicală a mai multor specialiști: cardiolog, endocrinolog, internist, psihiatru, însă opiniile foarte rar converg către un diagnostic.

Suprarenalele – sau glandele de stres, sunt glande care aparţin sistemului endocrin  al corpului (considerat „guvernulcorpului omenesc sau sistemul de coordonare a activităţii tuturor celorlalte părţi ale corpului). Aceste glande sunt de dimensiunea unei cireşe mai mari şi sunt localizate în partea de sus a rinichilor (undeva în partea de jos a coastelor, în regiune lombară). Sunt printre cele mai importante glande ale corpului ocupându-se de adaptarea noastră la mediul înconjurător, cu toate stresurile sale.

Funcţiile acestor glande vitale sunt:

  • adaptarea la stres – (secreţia de adrenalină şi noradrelină) – de la stres fizic (efort fizic, alergare, muncă fizică), în cel emoţional sau mental (suprasolicitare intelectuală). După o ceartă de câteva minute corpul are nevoie de 5-6 ore să elimine cantitatea de adrenalină eliberată.
  • acţiune anti-inflamatorie şi anti-alergică – suprarenalele eliberează cortisol, o substanţă care ajută celulele corpului să neutralizeze acizii rezultaţi din diferite procese, care pot irita şi răni celulele (le „inflamează”) sau să neutralizeze diferitele substanţe toxice ce pot pătrunde în organism (polenuri, viruşi, bacterii, etc.) – având contribuţie importantă la imunitate.
  • funcţie esenţială în utilizarea mineralelor (calciu, magneziu, fier, etc.) la nivel celular. Hormonii mineralocorticoizi eliberaţi de suprarenale sunt esenţiali pentru folosirea mineralelor în corp (dacă ei nu funcţionează bine se iau degeaba toate suplimentele minerale sub formă de tablete, căci tot nu pot fi folosite de către corp).
  • reglarea glicemiei corpului (nivelul de zahăr în sânge) – prin hormonii glucocorticoizi (scăderea glicemiei este întotdeauna un semn al slăbiciunii suprarenalelor – iar hipoglicemia, cu simptomele tip „gol în stomac”, slăbiciune, leşin, tremur al mâinilor, transpiraţii reci, ameliorată dacă mănâncă ceva dulce este o indicaţie clară a problemelor suprarenalelor).
  • reglarea funcţiilor sexuale – prin hormonii sexosteroizi (suprarenalele sintetizează testosteron şi progesteron la femei şi la bărbaţi, în cantităţi diferite desigur, contribuind la echilibrul funcţiilor sexuale la ambele sexe).
  • reglarea presiunii arteriale a corpului (alături de rinichi, suprarenalele contribuie majoritar la menţinerea tensiunii arteriale, hipotensiunea fiind un semn clar al slăbiciunii acestor glande).
  • împreună cu celelalte glande endocrine, suprarenalele menţin conexiunea cu hipofiza (glanda „şefă” a tuturor glandelor endocrine) şi influenţează funcţia întregului ax endocrin (în special a tiroidei, paratiroidelor, dar şi a ovarelor, pancreasului, timusului, epifizei şi desigur hipofiza).

Semnele principale ale epuizării glandelor suprarenale:

  • stare de lipsă de energie – lipsă de putere, oboseală şi lipsa forţei vitale (ca şi cum corpul fizic, dar şi mintea, rămân fără baterie).
  • câteodată, stări de rău intens – cu slăbiciune, transpiraţii şi leşin, ce pot fi însoţite de palpitaţii şi amorţeli ale mâinilor (sau feţei), încleştări ale mâinilor sau spasme (confundate cu „lipsa de calciu” – de fapt o proastă folosire a calciului în ţesuturi, o acidoză intensă la nivelul sistemului limfatic, care nu mai poate fi echilibrată de un organism din ce în ce mai slăbit). Perfuziile cu săruri şi injecţiile cu calciu ajută aceste stări pentru că alcalinizează (echilibrează, tamponează) acidoza existentă. Dar NU vindecă principala cauză a problemei – acidoza limfatică, provocată de slăbiciunea suprarenalelor şi a rinichilor.
  • în situaţii de suprasolicitare (fizică, emoţională, intelectuală – la şcoală, înainte de examene, în situaţia bolii sau decesului unor membrii ai familiei) – apar „crize” de „atacuri de panică” (aşa sunt denumite popular, întrucât nimeni nu explică simptomele apărute) – de fapt veritabile momente de epuizare a suprarenalelor – palpitaţii intense (hipotensiunea dată de slăbiciunea suprarenalelor/rinichilor determină cordul să bată mai rapid, să poată duce sângele până în periferie), cu stări de sufocare (de la nod în gât, până la presiune pe piept şi respiraţie greoaie). Multe dintre crizele de „astm bronşic” cu componentă spastică sunt reale crize de slăbiciune a suprarenalelor – de aceea prednisonul are efect benefic (pentru că suprarenalele nu mai secretă propriu cortisol, care are acţiune calmantă, anti-inflamatoare şi antispastică). Senzaţia persoanei este că „este pe moarte”, frica este intensă (semn că suprarenalele şi-au epuizat secreţiile de adrenalină şi nu mai pot ajuta adaptarea la stres) apar: tremur, slăbiciunea corpului, transpiraţie, chiar leşin.
  • crizele tip „atac de panică” apar şi dispar, de multe ori fără legătură cu stresurile aparente ( mai ales când suprarenalele sunt foarte slăbite); iar faptul că medicii la care merg pentru ajutor nu înţeleg ce li se întâmplă pacienţilor îi determină pe pacienţi să intre în stări de anxietate, chiar depresie. Realitatea este că apar treptat din ce în ce mai multe simptome, aparent nelegale între ele – dar toate provenind din acest dezechilibru din ce în ce mai marcat al suprarenalelor.
  • tulburările de somn apar destul de repede – dificultatea de adormire seara, cu hiper-activitatea minţii sau trezirea peste noapte, la orele 3-4 dimineaţa şi dificultatea de readormire, trezirea grea dimineaţă, cu senzaţie de oboseală (chiar după un somn de 8-9 ore). Progresiv aceste tulburări de somn se transformă în insomnii severe, greu de tratat cu medicamente – pentru că nici un sedativ sau tranchilizant nu se adresează, de fapt, cauzei problemei – slăbiciunea suprarenalelor (cu stază limfatică în partea de sus a capului, pleoape umflate în unghiul intern, blocarea activităţii glandei pineale, responsabilă de calitatea somnului prin eliberarea de melatonină).
  • blocajul pinealei/hipofizei determinat de slăbiciunea suprarenalelor duce şi la dispariţia bucuriei vieţii, a viziunii optimiste asupra lumii, apare un văl de „ceaţă pe creier”, persoana devine confuză, buimacă, iritabilă, nefericită, nemulţumită – caută consolare în aspecte materiale ale vieţii (mâncat, cumpărături, relaţii), merge la specialişti (doctori, psihiatri, psihologi, terapeuţi, preoţi) – dar nimeni şi nimic nu pare să o ajute.
  • apar probleme de atenţie, de concentrare şi de memorie (atât la adulţi cât şi la copii), dificultăţi ale activităţii intelectuale – persoana ia decizii proaste la multe nivele şi s esimte din ce în ce mai vinovată de propria inadecvare. Scade încrederea în propriile puteri, apare o auto-critică intensă care accentuează şi mai mult slăbiciunea suprarenalelor (se intră într-un cerc vicios interior care se auto-întreţine şi este greu de rupt).

În planul fizic apar:

  • probleme de vedere (vederea în ceaţă la distanţă, probleme de citire, creşte presiunea intra-oculară – 80% dintre cazurile de glaucom se datorează slăbiciunii suprarenalelor), dar şi probleme precum orjelete (urcioare) care se tot repetă, secreţii lacrimale intense (lăcrimare intensă la vânt, lumină, praf), infecţii repetate (conjunctivite) şi tendinţa de a forma chistuleţe în pleoape. Un semn clar al slăbiciunii suprarenalelor este umflarea în unghiul intern al ochilor, între rădăcina nasului şi colţul interior al ochilor – multă lume are pleoapele umflate acolo. Sau depunerea de colesterol (xanthelasmata) în acel unghi intern al ochilor (la cei cu slăbiciunea suprarenalelor, care mănâncă grăsimi – uleiuri, alune, seminţe, etc.). Senzaţia de ochi grei, de pleoape grele – reprezintă alte semne ale stagnării limfatice în zona capului, determinată de slăbiciunea suprarenalelor.
  • probleme cu nasul – sinuzita este semn precoce al slăbiciunii suprarenalelor, la fel şi rinita alergică sau mucusul nazal persistent (cu „tras nasul” în mod continuu, la copii sau adulţi) sau suflat nasul continuu.
  • probleme cu urechile – senzaţie de presiune în urechi, episoade frecvente de otite, dar mai ales ţiuituri în urechi persistente, ameţeli şi tulburări precum răul de mişcare – sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor/rinichilor şi afectarea circulaţiei periferice a sângelui.
  • probleme cu pielea feţei – erupţii tip acnee, diferite dermatite, mătreaţa capului, căderea părului sau îngrăşarea lui rapidă, uscăciunea pielii feţei cu apariţia ridurilor (aici, slăbiciunea suprarenalelor este combinată cu cea a paratiroidelor, care se ocupă de fermitatea ţesuturilor corpului), erupţii precum herpesul şi bubele mici. Adolescenţi cu suprarenale slăbite sunt duşi la medici dermatologi şi trataţi cu medicamente, toxine pentru piele, fără a identifica reala cauză a problemei cu care se confruntă (suprarenalele foarte slăbite în adolescenţă şi pubertate, pentru că se eliberează şi hormoni sexuali, necesari maturizării şi nu mai sunt în stare să menţină şi funcţiile anti-inflamatorii sau perfuzia sângelui în periferie. Stresul şcolii şi al examenelor este un motiv de agravare pentru adolescenţi).
  • probleme ale gurii – ulceraţii şi alte frecvente probleme ale gingiei (sângerări, abcese, slăbiciune), distrucţia smalţului dentar (prin acidoza salivei) şi apariţia cariilor dentare.
  • mărirea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, a amigdalelor şi polipilor şi eliminării de secreţii periodice la nivelul lor („inflamaţii” şi infecţii frecvente).
  • durerile de cap pulsatile sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor- multe migrene trecând dacă se consumă apă (3-4-5 pahare de apă, băute gură cu gură) întrucât ajută la funcţionarea complexului rinichi/suprarenale.
  • probleme la nivelul gâtului – de la „roşu în gât” cu sau fără răguşeală, la uscăciunea gâtului şi dresul constant al vocii, până la diferite tuse uscate, spastice şi persistente, la copii şi adulţi – toate semne ale slăbiciunii suprarenalelor.
  • legătura suprarenalelor cu tiroida/paratiroidele este vitală şi foarte importantă, de aceea afectarea suprarenalelor determină apariţia multor dezechilibre la nivelul tiroidei – şi explică abundenţa cazurilor de „tiroidite auto-imune” şi a altor probleme (uşor de echilibrat, când le înţelegi cauza).
  • astmul bronşic cu respirație șuierătoare este un simptom clar al slăbiciunii suprarenalelor şi lipsei cortisolului propriu al corpului. La fel este şi orice episod de sufocare sau dificultate de respiraţie (persoane care nu pot să tragă aer, nu le ajunge aerul, care simt o apăsare pe piept sau o strângere în piept, între plămâni). Toate simptomele se agravează în spaţii închise, cu multă lume, sau la căldură (în magazine, în autobuze, etc.) şi la eforturi fizice sau intelectuale (după exerciţii de fitness la sală). Mişcarea fizică este bună, dar la o persoană cu suprarenalele epuizate accentuează tulburările – de aceea mulţi se simt bine imediat după mişcare (au mai stimulat un pic suprarenalele să producă adrenalină), dar foarte rău în zilele după (datorită acidozei limfatice suplimentare create, pe care corpul nu o poate îndepărta la timp).
  • dureri tip înţepături la nivelul sternului, sau inimii, sau toracelui, sau sânilor (la femei), probleme ale sânilor (noduli, chisturi, dureri) la femei, uneori legate de ciclul menstrual – sunt alte semne indirecte ale slăbiciunii suprarenalelor. Orice fel de durere intensă, ca o înţepătură sau arsură în corp – este un semn de acidoză limfatică a acelei zone şi ne indică deficinţa funcţiei suprarenalelor.
  • probleme digestive – cu dureri abdominale, distensie şi gaze, bolboroseli şi dificultăţi de eliminare a scaunului (constipaţie cel mai adesea, dar şi alternanţă diaree-constipaţie) sunt produse, indirect, de slăbiciunea suprarenalelor şi stagnarea limfatică din pereţii intestinali. Plus o dietă necorespunzătoare pentru fiinţa umană.
  • probleme genitale multiple – tip neregularitatea ciclului menstrual la femeie (regularitatea ciclului depinde de funcţia suprarenalelor), până la oprirea acestuia completă, indiferent de vârstă, până la tulburări de fertilitate la bărbat şi femeie – sunt evident probleme ale slăbiciunii suprarenalelor. Multe cupluri care nu pot procrea se confruntă la ambii parteneri cu suprarenale foarte slăbite. Este suficientă susţinerea funcţiei lor – şi concepţia apare! Dar femeia cu suprarenale slăbite are dificultăţi în menţinerea sarcinii (multe dintre pierderile de sarcină sau sarcinile oprite în evoluţie se datorează slăbiciunii suprarenalelor femeii – de aceea medicii prescriu Utrogrestan, Gravibinon şi alţi hormoni progesteronici – pentru că suprarenalele femeii NU MAI PRODUC propriul progesteron (menit a ajuta corpul să păstreze şi să dezvolte sarcina). Şi apoi, după naştere – multe femei se confruntă cu probleme tip depresie post-natală – indusă tot de proasta funcţie de suprarenalelor şi tiroidei/paratiroidelor – iar tratamentul este de multe ori eronat – un tratament cu sedative şi tranchilizante, care nu se adresează cauzei problemei.
  • proasta funcţie a suprarenalelor afectează aparatul urinar, rinichii mai ales, care nu mai filtrează, nu mai elimină reziduurile acide, întregul sistem limfatic deasupra rinichilor se încarcă cu reziduuri acide, spatele devine înţepenit, dureros şi rigid (mai ales seara, după o zi grea), apar probleme la nivelul coloanei vertebrale (în timp, ducând la hernieri şi alte degenerări), apar probleme la nivelul articulaţiilor (primele articulaţii care suferă când rinichii nu mai filtrează bine sunt genunchii – după starea acestora puteţi evalua starea funcţionării rinichilor dvs) şi în timp, datorită acidozei, apar probleme la nivelul filetelor nervoase (nervii sunt iritaţi de acidoza din ţesuturi) cu amorţeli, furnicături, parestezii şi uneori chiar paralizii. Scleroza multiplă şi toate celelalte afectări neurologice grave sunt rezultatul unei prelungite stagnări de reziduuri acide la nivelul vaselor limfatice ale corpului – pornind iniţial de la aceeaşi slăbiciune a suprarenalelor.
  • multe alte probleme de sănătate pot fi legate de slăbiciunea suprarenalelor (de la probleme de circulaţie periferică, de toate felurile, mâini şi picioare reci, şi până la vase sparte şi picioare umflate, picioare grele, etc. – la cârcei, tetanii, spasme şi dureri intense musculare.

Analizele de laborator semnalizează existența unei suferințe asupra renalelor precum și a rinichilor

  • creşterea colesterolului peste 200
  • glicemia scăzută (iniţial 60-70) apoi cu tendinţă de creştere (în jur de 100 este deja semn clar de slăbiciune a suprarenalelor)
  • creatinina crescută peste 0,6 este un semn că rinichiul suferă (la o valoare de 1 deja suferinţa este importantă) – acidul uric peste 3,5 este un semn important de acidoză limfatică
  • pH-ul urinii sub 6 – este semn de urină acidă şi suferinţă tip acidoză – testul de urină poate fi făcut în condițiile de acasă, măsurarea pH-ului se face cu benzile de testare care pot fi cumpărate de la magazinele naturiste și se testează urina dimineața – prânz și seara timp de 7 zile
  • sideremia crescută/foarte scăzută, parametrul care reprezintă cantitatea de fier circulant în sânge – este un test de laborator – este un semn de mare slăbiciune a suprarenalelor; la fel şi calciul din sânge foarte crescut/scăzut – este un semn de slăbiciune a suprarenalelor
  • cortisolul sanguin – este o analiză care poate indica suprasolicitarea suprarenalelor (în multe cazuri de epuizare este foarte crescut – în încercarea corpului de compensare şi supravieţuire) – dar poate fi şi foarte scăzut. Dacă analizele de mai sus sunt normale (în limitele laboratoarelor) dar valorile sunt apropiate de cele maxime – există o indicaţie clară către slăbiciunea suprarenalelor.

Semne fizice evidente de slăbiciune a suprarenalelor:

  • pleoape superioare umflate, mai ales dimineaţa la trezire, mai ales în unghiul intern al ochilor, cu senzaţie de ochi grei şi uscaţi
  • cearcăne marcate, uneori albăstrui/vineţii (înainte de a se îmbolnăvi, copii au cearcăne 1-2 zile, indicând stagnarea acizilor şi proasta funcţie de eliminare a rinichilor/suprarenalelor)
  • faţă buhăită, umflată, dimineaţa la trezire, nas înfundat cu secreţii, multe secreţii oculare, chiar lipicioase (urdori) dimineaţa, mucus din spatele gâtului/nasului, vâscos şi greu de eliminat, urechi înfundate, cu multă ceară/cerumen, depozit gros, albicios-gălbui-maroniu al limbii, dimineaţa la trezire, cu miros neplăcut al gurii şi al gingiilor
  • dureri lombare („dureri de şale”) surde, ca înţepeneala, dimineaţa dar şi în cursul zilei (uneori dureri intense, înţepătoare, înjunghietoare) la eforturi
  • dureri de spate, spate înţepenit, ceafă înţepenită, ameţeli, dureri de cap, mai ales la nivelul regiunii occipitale
  • ţiuituri în urechi cu sau fără ameţeli, nevoia marcată de dulce (suprarenalele cer dulce, pentru că nu mai pot regla glicemia) mai ales dulce concentrat (ciocolată, îngheţată, prăjituri, făinos, patiserie)
  • nevoia marcată de stimulenţi („nu pot fără”: cafea, ţigară, ceai, energizant, etc.), nevoia de carne („nu pot fără carne”) (aduce în corp neutrotransmiţători de la animalele sacrificate), peşte, condimente (ardei iute, piper, sare), foame „dureroasă” – dacă nu mănâncă apar usturimi, dureri, arsuri – de fapt o acidoză gastrică marcată RECUNOAŞTEŢI în fiecare dintre dvs. gradul afectării suprarenalelor. Nu se mai pune problema DACĂ vă sunt afectate suprarenalele – ci CÂT de afectate sunt şi cât de mult aveţi de muncit pentru a le reface. Pentru că organismul minunat pe care îl avem are mecanisme de refacere şi regenerare pentru orice. În orice moment al vieţii.

Echilibrarea suprarenalelor este SIMPLĂ – atât de simplă încât majoritatea oamenilor aproape că nu poate crede asta. DIETA SIMPLĂ şi ODIHNA reprezintă „medicamentele” pentru suprarenale. Somnul, relaxarea, odihna, refacerea, statul întins în stare relaxată interioară, cu respiraţia liniştită, nu precipitată – este principalul instrument de refacere al suprarenalelor. Dieta simplă, de detoxifiere, de deparazitare, de refacere a florei intestinale, posibil ajutată de adoptarea unor  suplimente naturale echilibrează în timp funcția suprarenalelor. Suprarenalele se echilibrează SIMPLIFICÂND viaţa complicată pe care o ducem.

Mai trebuiesc urmați doi pași spre echilibrarea suprarenalelor:

  • să îndepărtați frica de necunoscut, să conștientizați și să recunoașteți problema cu care vă confruntați
  • adoptați un stil de viață sănătos, cu o dietă sănătoasă, cu un nivel echilibrat al relațiilor va conduce pas cu pas la echilibrare.

Deosebit de folositor este masajul picioarelor prin reflexoterapie, masajul terapeutic de echilibrare a meridianelor energetice dar și ședințele/terapii de biorezonanță magnetică în vederea echilibrării centrilor energetici, a corpurilor energetice, mărirea vibrației personale și adoptarea unor programe selectate și aplicate de geometrie sacră – EDUCTOR 64, ședințe care sunt oferite de către Cabinetul nostru “Medissa Vita” Timișoara. De asemenea cabinetul oferă ședințe de biorezonanță magnetică pentru evaluarea nivelului de stres și în cazurile în care se constată o deviație de la nivelul normal al stresului, poate să intervină cu terapii specializate pentru reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea capacității persoanei de a gestiona în bune condiții stresul cu care se confruntă.

Nutriția adecvată menținerii în echilibru a funcției suprarenalelor vizează alimente bogate în vitamina E – grâu încolțit, semințe de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui presat la rece, salată, gălbenuș de ou. Vitamina A asigură funcționarea normală a cortexului suprarenal și este conținută în uleiul de pește, ficat de vițel, ficat de pui, ficat de cod, morcovi, ulei presat la rece. Acizii grași polinesaturați din clasa Omega conținuți în peștele gras, deosebit de important – somon, macrou, sardina, hering și uleiurile vegetale presate la rece, deosebit de important deoarece corpul nu le poate produce singur (acizii grași polinesaturați Omega). Grăsimile sănătoase reprezentând o sursă completă de energie includ acele grăsimi care au fost obținute de la păsările de curte. În nutriția zilnică urmează să fie folosită sarea de mare brută deoarece sarea de masă, fiind rafinată, nu are lista de minerale utile. În nutriție atenție la deficitul de vitamină B 5 – acidul pantotenic, acest deficit poate fi recuperat prin consum de gălbenuș crud, ficat, ridichi, arahide, tărâțe. Pentru menținerea în stare de echilibru a funcției suprarenalelor aportul de vitamina C este important și în acest sens sucul de portocale proaspăt stors, suc de coacăze, suc macerat la rece de măceșe. Fitoterapic – lemnul dulce protejează hidrocortisolul secretat de glandele suprarenale. Alimente dăunătoare pentru glandele suprarenale: sarea rafinată, chipsurile care conțin potențiatori de aromă, băuturile carbogazoase care conțin fosfor anorganic, mezelurile procesate industrial care conțin coloranți și intensificatori de aromă, maioneză, tăițeii instant conțin clorură de amoniu, sucurile preparate instant care conțin culori și arome artificiale, alcoolul care provoacă nu numai epuizarea ci și distrugerea glandelor suprarenale.

1 comentariu

  • Morutan Mircea 06 Noiembrie 2023 Scris de: Morutan Mircea

    Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca pot face scanare pentru evaluare si tratament cu biorezonanta daca in urma cu 11 ani am facut infarct si am montate 2 stenturi.
    Multumesc,

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.