Învață să îți hrănești longevitatea
27 Ianuarie 2023

Învață să îți hrănești longevitatea

Recomandările actuale circumscrise unui stil de viață sănătos configurează, de fapt, „hrana longevității”.

Condiția de bază cu caracter general care vizează toate alimentele este aceea ca, alimentele să fie nepoluate chimic, neaditivate, și cultivate în condiții ecologice. De asemenea, alimentele trebuie să conțină toți nutrienții necesari întreținerii unui nivel bun de sănătate și să aibă un conținut caloric redus. Foarte importante sunt efectele antionxidante și antiinflamatorii ale alimentelor, sens în care recomandarea vizează fructele și legumele într-o varietate cât mai largă de culori. Lista alimentelor permise cuprinde: linte, fasole boabe, năut, spanac, brocoli, conopidă, alune crude, nuci și semințe, fulgi de ovăz, brânză tofu – listarea nu are un caracter exhaustiv ci, am selectat alimentele asupra cărora recomandările sunt aproape unanime.

Sub raportul hranei pentru longevitate se subliniază restricționarea consumului de carne roșie procesată. De asemenea, sunt supuse restricționării și margarina, biscuiții, cipsurile, cartofii prăjiți, prăjiturile, foietajele, băuturile răcoritoare.

O recomandare de prim ordin este aceea care privește consumul ierburilor aromatice la nivel de 1 linguriță adăugată în hrana noastră zilnică, după cum urmează:

  • Turmeric – previne plăcile ateromatoase, existența acestor plăci contribuind la accidentele vasculare și la declanșarea bolii Alzheimer
  • Salvia – are proprietăți curative în ameliorarea memoriei și contribuie la întreținerea unei “stări de bine” a organismului
  • Scorțișoara – are un gust plăcut, este un bun antioxidant, ușor afrodiziac precum și un bun stabilizator al nivelului de zahăr în sânge, ceea ce permite un control satisfăcător al apetitului
  • Busuiocul – este indicat pentru mirosul său foarte plăcut, perceput eficient de creier
  • Cimbrul – plantă aromatică des folosită în bucătăria noastră, întreține forța vitală, este un bun antiparazitar, bun antiseptic
  • Oregano (șovârv) – are reputația uneia dintre cele mai bune protectoare pentru creier, astfel studiile au dovedit că, oregano ar fi de 30 de ori mai activ decât afinele, de 46 de ori mai activ decât merele și de 56 de ori mai activ decât căpșunile
  • Usturoi – un foarte bun activator la circulației sangvine și un bun antiviral
  • Ghimbirul – în prezent mult recomandat pentru sănătatea creierului precum și în combinație cu lămâie și scorțișoară ca activator al arderilor
  • Rozmarin – calitatea esențială și demonstrată este aceea de ameliorare a funcției cognitive și a memoriei

Cu privire la mult dorita cafea sunt în prezent opinii contradictorii însă, opiniile unanime vizează limitarea consumului la 2 – 3 cafele pe zi în considerarea rezervorului de antioxidanți regăsit în bobul de cafea.

Avem și “trei prafuri albe” supuse restricționării, acestea fiind zahărul, sarea, făina albă.

Cu privire la consumul apă, opinia aproape unanimă se referă la un consum cel puțin 8 pahare pe zi, iar din aceste 8 pahare, 2 pahare de apă se recomandă a fi băute înainte de micul dejun cu circa 20 – 30 minute.

I.G. – indicele glicemic care reprezintă cantitatea de glucoză pe care o conține un aliment. De ce are o importanță deosebită acest I.G., deoarece glicemia crescută este foarte nocivă pentru creier. Acest aspect se impune a fi un criteriu în alegerea alimentelor.

Pâinea neagră și pâinea de secară este preferată în detrimentul pâinii albe datorită aportului de fibre, însă și aceste sortimente, pâine neagră/secară sunt bogate în amidon, ca urmare I.G. este ridicat ceea ce impune un consum redus la 2 felii.

I.G. - Indice glicemic crescut, creștere dată de carbohidrații conținuți se regăsește în: prăjituri, brioșe, biscuiți, covrigei, băuturi acidulate din comerț, ketchup, diverse dressinguri pentru salate care conțin sorbitol, maltoză.

O recomandare care aduce un sincer “oftat” privește înghețata care conține mult zahăr și grăsimi saturate, combinație care, în timp, și ca urmare a unui consum regulat și ridicat favorizează obezitatea.

1 comentariu

  • Madalina 27 Ianuarie 2023 Scris de: Madalina

    Mulțumim pentru sfaturi, foarte ultile!

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.