Teoria  Yin – Yang | Alimentația Yang
04 Februarie 2023

Teoria Yin – Yang | Alimentația Yang

Filozofia orientală tradițională consideră ființa umană un sistem cu mai multe niveluri – trup, minte și suflet – constituite într-un tot unitar integrat în univers. Interacțiunea directă cu mediul exterior prin intermediul hranei, aerului inspirat, apei precum și interacțiunea indirectă, invizibilă de natură bioenergetică, mentală, etc. sunt de natură să producă continuu transformări în fiecare dintre noi. Cercetătorul naturopat G. Oshawa a identificat o modalitate prin care poate fi determinat gradul de dezechilibru din organismul uman precum și modalitățile de reechilibrare. Această metodă are în vedere identificarea predominanței energetice a ființei umane din punct de vedere a celor două energii fundamentale Yin – Yang. Tradiția medicală orientală consideră că – cele două forțe polare, complementare, una pozitivă + Yang și una negativă – Yin sunt prezente în întreaga noastră ființă și întregul univers exterior. Interacțiunea continuă a celor două tipuri de energii este cea care determină toate transformările din corpul uman, din sfera emoțională și din sfera mentală.

Yin-Yang considerate energii fundamentale ale creației sunt inseparabile și coexistă în diferite proporții, atât în universul exterior cât și în ființa umană. Orice ființă, lucru, fenomen, le cuprinde pe amândouă, nu în proporții egale, întotdeauna una dintre cele două energii va fi predominantă.

Energia YIN  “-“ este centrifugă, expansivă, sursa liniștii, a calmului, a frigului, a întunericului, a pământului. Este caracterizată de inactivitate, inerție, relaxare, stare de rece, ritm mai lent. Simbolul ei este apa, funcția este de recepție, de acumulare de energie, conservă, tinde întotdeauna către organizare.

Energia YANG “+“ este centripetă, se manifestă în contracție, este sursa sunetului, a dinamismului, a căldurii, a luminii, fiind caracterizată de activitate, inițiativă, stare de cald, fierbinte, ritm accelerat, simbolul ei fiind focul. Forța Yang este consumatoare și tinde la dezintegrare și dezorganizare.

Gradul de echilibru polar al celor două tipuri de energii în ființa noastră determină starea noastră de armonie, de sănătate, iar în situație de dezechilibru conduce la tulburări, suferințe, boli. A înțelege manifestarea energiilor Yin și Yang, evaluarea predominanței uneia dintre ele reprezintă o cheie valoroasă pentru înțelegerea și transformarea în bine a vieții. Pentru a realiza practic procesul de echilibrare a ființei din punct de vedere al polarității Yin-Yang este identificarea predominanței a uneia dintre aceste energii în ființa umană. Pentru identificarea predominanței trebuie evidențiate câteva caracteristici care pot fi ușor apreciate și să notăm cu privire la acestea intensitatea, frecvența și durata cu care se manifestă fiecare caracteristică.

Aspectul Yin lunar - se definește ca feminitate, sensibilitate, receptivitate, pasivitate, inteligență analitică, sentimente durabile, intuiție psihologică, slăbiciune, dependență – sunt caracteristici în general în cazul femeilor.

Aspectul Yang solar – poate fi definit ca masculinitate – forță, dinamism, emisie, rezistență, curaj, raționalitate, capacitate de realizare – caracteristici în general ale bărbatului.

Aspecte mai profunde pentru determinarea energiei Yin – calmă, blândă, liniștită, pare fragilă, receptivă la nou, sensibilitate elevată, flexibilitate a voinței, simț artistic, inspirație, indecisă, ușor de influențat, hrănitoare maternă – poate să fie vicleană, perfidă, invidioasă, temătoare, intră ușor în panică, pare neajutorată. La extrem energia Yin aduce următoarele aspecte – pasivă, apatică, privire ștearsă, lipsa expresiei feței, lentoare în gesturi și vorbire, răceală în relații cu ceilalți, reținută, greu se poate descifra natura ei profundă, fondul ei, răbdare excesivă, lașitate, inerție în gândire, confuzie mentală, anorexie, senzații de greață, tendințele subconștiente ghidează viața. În aceste condiții de exces de energie Yin ființa este predispusă la afecțiuni în profunzime, greu de tratat – boli cronice, labilitate psihică, nevroze, schizofrenie, cancer, scleroză în plăci, infecții cronice, răni greu vindecabile, o sensibilitate la durerea fizică percepută în mod violent și câteodată paralizant.

Energia YANG – rezistență fizică mare, persoană exuberantă, strălucitoare, expansivă, dinamică, vorbire rapidă, trăiește intens, induce ideile și orientările sale, întreprinzătoare, rapidă, căldură corporală ridicată, entuziasm, capacitate pentru depășirea obstacolelor vieții. În caz de dezechilibru al energiei Yang persoana devine – orgolioasă, arogantă, docmatică, foarte autoritară, îi manipulează pe cei din jur, apare pasiunea necontrolată, patima, gelozia, asprimea și severitatea ca atitudine. Dezechilibru dus la extrem cu privire la energia Yang conduce la răutate, cruzime, tendință spre viciu, duritate, obsesie, iresponsabilitate, respingerea părerilor celor din jur. În această situație a excesului de energie Yang persoana este predispusă la afecțiuni acute cu manifestări rapide: febră, dureri violente acute, hemoragii, etc., dar capacitatea de autocontrol în cazul durerii este mult mai mare.

Cum recunoaștem o ființă echilibrată din punct de vedere energetic Yin-Yang? Această persoană este – rafinată, civilizată, înțeleaptă, modestă, cu bunătate, prevenitoare, de neclintit în urmărirea unor scopuri spirituale, plină de bună-voință, dăruită față de semenii săi, iertătoare, plină de compasiune, lucidă, își analizează calitățile și defectele și are dispoziție spre a repara ceea ce recunoaște că nu este în regulă. Această persoană când se îmbolnăvește poate fi tratată ușor și se vindecă repede.

Alimentele pot fi clasificate din punct de vedere al încărcăturii lor energetice în alimente care amplifică energia Yang și cele care amplifică energia Yin. Prin încărcătura energetică pe care o au, alimentele vor putea să modeleze atât corpul fizic cât și viața interioară, gândirea, atitudinea și comportamentul unui om, când alimentele vor fi folosite pentru o perioadă mai lungă de timp. Toate alimentele și băuturile folosite în opera de armonizare a ființei trebuie să fie naturale, nepreparate industrial, fără adaos de substanțe chimice de sinteză, fără a fi tratate artificial la care să se adauge o apă de băut de bună calitate cu un pH standard de 7,4. Autovindecarea prin echilibrarea energetică Yin-Yang poate să genereze condițiile unei vieți lungi și fericite fiind o procedură extrem de simplă și economică. Datorită orientărilor actuale în legătură cu alimentația, la majoritatea oamenilor se poate remarca o amplificare în exces a energiei de tip Yin de aceea nu este întâmplătoare incidența diabetului, a bolilor degenerative, a reumatismului, a cancerului, a fibromatozelor, a sindromului metabolic, etc.

În ființa umană diminuarea energiei Yin în exces și amplificarea energiei Yang este necesară datorită faptului că o dominantă energetică pasivă creează premisele unei necontrolate a ființei la influențele negative. Drept urmare, compensarea printr-o alimentație YANG a deficitelor energetice apare ca fiind esențială. Analizând tendințele societății actuale se poate afirma că majoritatea oamenilor se confruntă astăzi cu un exces de energie Yin la care se adaugă sedentarismul, stresul, degenerarea datorită viciilor. Prin amplificarea componentei energetice Yang se modifică răspunsul la stimulii exteriori, perturbanți, se dobândește o veritabilă imunitate la stres, persoana devenind fermă, lipsită de complexe, cu un control bun a emoțiilor inferioare. Aceasta este explicația pentru care când abordăm echilibrarea armonioasă Yin-Yang în ființa umană considerăm necesară amplificarea energiei Yang care să compenseze excesul de energie Yin atât de des întâlnit conform celor explicate mai sus.

LISTA  ALIMENTELOR  CU  PREPONDERENȚĂ ENERGETICĂ  YANG

Alimente cu energie Yang în proporție moderată

  • Cereale: orez, mei, grâu, orz, ovăz.
  • Legume: linte, varză albă, păpădie, lăptucă, andive, varză creață, praz, năut, ridiche de lună, nap, ceapă, pătrunjel, morcov, urzică.
  • Semințe: susan, floarea-soarelui, dovleac.
  • Pește: somon, languste, creveți, homar, heringi, sardine
  • Carne: porumbel, potârniche, curcan
  • Lactate: brânză Rouqefort, brânză de Olanda, Svaițer Gruiere.
  • Fructe: fragi, mure, castane, stafide, măsline negre
  • Băuturi: macerate la rece din mentă, cimbru, mușețel, rozmarin, pelin, eucalipst, cimbrișor. Ceai natural japonez Boncha, cafea de cicoare, cafea de păpădie, cafea de năut.
  • Condimente: scorțișoară, nucșoară, arpagic, tarhon, mărar, anason, cimbru, rozmarin, cimbrișor, ceapă.
  • Alte alimente: ulei de susan, ulei de rapiță, uleiul esențial de eucalipt, halva din semințe de susan, halva din semințe de floarea-soarelui, ulei esențial de mentă, ulei esențial de brad, ulei esențial de coriandru.

Alimente cu energie Yang, preponderență accentuat

  • Cereale: hrișcă
  • Legume: soia, dovleac, brusture, creson, rădăcină de păpădie, semințe de dovleac prăjite, alge marine
  • Pești: caviar și icre în general
  • Carne: subliniem la acest capitol ouă dar numai cele fecundate.
  • Lactate: brânză de capră
  • Fructe: mere și nuci
  • Băuturi: ceai Dragon, busuioc, suc de mere, ceai Kohrem
  • Condimente: pătrunjel, salvie, hrean, șofran, cicoare sălbatică
  • Alte alimente: ulei de floarea-soarelui, ulei de soia, obținute prin presare la rece.

Alimente cu energie extrem de YANG

  • Legume: ginseng
  • Carne: fazan
  • Fructe: polen apicol
  • Băuturi: ceai de Ginseng
  • Condimente: gențiană, sare marină nerafinată

NOTĂ: Cu privire la cerealele prevăzute în cadrul listei de alimente cu preponderență moderată YANG, urmează a se aprecia de la caz la caz în funcție de prezența unei intoleranțe/sensibilitate la gluten, situație în care din alimentele evidențiate se vor alege orez, mei, precum și hrișca aliment cu preponderență Yang accentuată dar fără prezență de gluten.

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.