Ce este dieta ketogenică sau keto?
13 Mai 2023

Ce este dieta ketogenică sau keto?

Ca urmare a întrebărilor repetate care vin în legătură cu dieta ketogenică, prin articolul prezent înțelegem să subliniem avantaje, caracteristici ale acestei diete de ordin general, într-o formă simplă urmând ca ulterior să venim în completare cu dezvoltarea unor detalii privind această dietă, dar și cu recomandarea ca abordarea dietei să poată fi făcută în baza unui program nutrițional individualizat. Dieta Ketogenică s-a dovedit a fi eficientă pentru scăderea greutății corporale, și-a arătat eficiența și pentru cei care practică sporturi de anduranță deoarece contribuie și la creșterea masei musculare. Dieta Keto maximizează procesele metabolice care sunt responsabile cu arderea grăsimilor. Sunt dovedite avantajele acestei diete care contribuie la creșterea energiei fizice și a energiei psihice, reduce apetitul, poate să contribuie la un mai bun control al apetitului emoțional. Dieta este, din punct de vedere economic, mai ieftină și mai ușor de organizat decât alte tipuri de dietă. Se consideră, pe bună dreptate, că, dieta este mai ușor de ținut, regulile sunt mai ușor de respectat, ceea ce trebuie să contribuie ca piesă de bază este menținerea motivației puternice a persoanei care urmează dieta pe tot parcursul derulării acesteia. S-a constatat că acest tip de dietă contribuie la menținerea colesterolului în limite normale în pofida prejudecăților existente cu privire la raportul dintre colesterol și alimentele care compun un astfel de program. Un efect care nu poate fi desconsiderat este acela că mărește testosteronul și nivelul hormonului de creștere cu avantajele cunoscute.

Fără o abordare de ordin medical și fără abordare în spectrul biochimic meniurile în dieta ketogenică au câteva caracteristici care se impun a fi cunoscute – aportul scăzut de fibre care era prezent în variantele clasice ale dietei precum este dieta Atkins mergeau la o limită extremă de scădere însă în dieta ketogenică necesarul de fibre poate fi asigurat din surse care să nu aibă preponderență de carbohidrați precum sunt frunzele verzi și anumite nuci și semințe. În ceea ce privește grăsimile în variantele trecute ale dietelor hiperproteice era prevăzut un conținut mare de grăsimi saturate precum carne grasă, brânzeturi grase ceea ce în varianta actuală a dietei ketogenice nu se mai regăsesc, variantele de grăsimi mergând către surse vegetale, fără colesterol și cu grăsimi saturate reduse. Consumul de apă are o importanță deosebită în această dietă, s-a dovedit, de altfel, că persoanele care au reclamat diverse probleme de sănătate și au raportat aceste probleme la dieta Keto s-a dovedit că au avut un consum mult prea mic de apă pe parcursul derulării dietei ceea ce reprezintă o gravă greșeală în timp ce consumul normal de apă pleacă de la 35 ml/kg/corp și poate să ajungă la 3-4 litri de apă pe zi, acest consum susținând puternic funcțiile de eliminare al organismului. Pe parcursul derulării dietei o importanță deosebită o are și asigurarea echilibrului acido-bazic al organismului deoarece dieta contribuie la instalarea unei stări de cetoză în organism, corpii cetonici sunt acizi la fel și alimentele bogate în proteine. În această situație trebuie să existe un aport suficient de legume verzi (broccoli, spanac) precum și nuci, alune de pădure, alimente care pot să țină sub control aciditatea organismului. Pentru perioada prealabilă debutului acestei diete recomandăm efectuarea unui set complet de analize medicale. De asemenea, recomandăm achiziționarea unui cântar de mare precizie și cu funcție de analizator corporal. În situația în care persoana care dorește să abordeze această dietă are probleme cu glicemia este potrivit și util să achiziționeze un glucometru care să permită controlarea glicemiei. Prealabil începerii acestei diete recomandăm ca cel în cauză să aibă la îndemână o listă cu alimentele permise, surse de nutrienți și un tabel general cu conținutul alimentelor care să îi permită o selecție corectă, adaptabilă regulilor dietei.

În ceea ce privește sursele de grăsimi aplicabile în această dietă sunt: alunele de pădure crude, migdalele crude, nuci, uleiuri vegetale de cânepă, macadamia, avocado, măsline, semințe de dovleac, cocos, semințe de struguri, smântâna fermentată, unt, slănină. Raportul între grăsimile vegetale și cele saturate vor fi stabilite de către specialist strict individual. Cu privire la proteine – sursele vor fi carne de vită, carne de porc, carne de oaie, pește, brânzeturi fermentate, ouă, concentrate proteice cu absorbție lentă. În calcul trebuie luate și proteinele conținute în alune de pădure, nuci, migdale având o foarte bună valoare biologică. În încercarea de a găsi o cheie potrivită pentru dificultățile acestui program, accentul trebuie pus pe suficiente grăsimi și puține proteine. Compușii carbohidrați care trebuie să își găsească locul potrivit în cadrul dietei vizează legume fibroase cu conținut mic de carbohidrați precum sunt: broccoli, varză, spanac, fasole verde, castraveți, ardei capia datorită conținutului mare de vitamina C, citricele, roșii dar în cantități limitate. Nu trebuie uitată cantitatea semnificativă de fibre care se regăsește în alunele de pădure, nuci, migdale cu sublinierea în stare crudă.

Pregătindu-vă temeinic pentru abordarea acestei diete la dumneavoastră acasă să aveți numai alimentele permise în această dietă și să aveți la dumneavoastră respectiv la pachet întotdeauna următoarea masă atunci când nu vă aflați acasă.

Alimentele interzise în această dietă sunt : cerealele de orice fel, produsele derivate din cereale precum sunt: fulgi, paste, pâine, patiserie, porumb, cartofi, fructe (sunt câteva excepții), lactatele nefermentate, miere, zahăr, băuturi carbogazoase, alcool.

Programul de mese pentru fiecare zi este de patru mese – în acest program nu este permis să se sară peste o masă pentru că ritmul în care corpul se va obișnui să ardă grăsimi va fi perturbat. Din punct de vedere caloric nivelul de calorii/zi va trebui să fie scăzut cu 500 calorii sub nivelul posibil de menținere.

Carbohidrații se vor menține sub 50 gr/zi iar fibrele la un nivel de 30 gr/zi. Se întâmplă destul de des să se reproșeze acestei diete consumul ridicat de proteine, însă trebuie înțeles aspect că nivelul consumului de proteine ajută la menținerea masei musculare, contribuie la menținerea senzației de sațietate pe timp mai lung, contribuie la consumul caloriilor în procesul de digestie astfel încât să nu fie posibilă transformarea în grăsimi. Cantitatea de proteine de care este nevoie se calculează la un nivel de 1-1,5 gr. proteină pentru fiecare kilogram de masă corporală ideală. Rezultatul reprezentând cantitatea totală de proteine alocată include atât proteinele din sursă animală cât și proteinele din surse vegetale.

La fiecare masă va trebui să mănânci proteine și grăsimi. Formula ideală ar fi aceea de a avea o cantitate de grăsimi în grame cel puțin egală cu cantitatea de proteine.

Câteva exemple de mese în dieta Keto sunt: mușchi de porc cu ciuperci la grătar, mușchi de vită la grătar cu sos de unt și fasole verde, ficăței de pui la cuptor cu sos de smântână, pește la cuptor cu sos de smântână și broccoli, omletă cu cașcaval, ouă ochiuri cu spanac și unt, salată de crudități cu ulei de măsline, semințe de in și brânză slabă, brânză slabă cu alune și migdale, somon, sardine care pot fi și conserve cu salată verde sau avocado și lămâie, cașcaval cu alune de pădure. Recomandare pentru prima lună de dietă este aceea că o zi pe săptămână se pot mânca și carbohidrați, o zi pe care o numim “încărcare cu carbohidrați”, însă în ziua respectivă nu vom mânca grăsimi și pe cât posibil nici proteine. Trebuie să fie bine înțeleasă interdicția în ceea ce privește alimentele interzise și a alimentelor bogate în carbohidrați. Trebuie reținut că pofta de dulciuri va fi atenuată și ulterior suprimată doar dacă nu mai oferim corpului nostru alimente dulci, în acest sens recomandarea de renunțare totală privește și îndulcitorii de orice fel. În perioada dietei Ketogenice se pot folosi suplimente nutritive însă acestea vor trebui selectate cu grijă astfel încât să completeze dieta nu să o perturbe.

O perspectivă realistă în ceea ce privește rezultatele acestei diete sunt posibilitatea de a arde 0,5 kg de grăsime pe săptămână. O greșeală frecventă este aceea că pe parcursul dietei se încearcă să se reducă tot mai mult numărul de calorii pe zi a dietei ceea ce va conduce la blocarea sistemului de ardere a grăsimilor. Pe măsură ce stratul de grăsime corporală scade va trebui ca aportul de grăsimi din alimente să crească în special grăsimile saturate – asupra acestui aspect recomandăm a fi consultat medicul specialist în colaborare cu nutriționistul care supraveghează derularea programului de dietă. Ceea ce trebuie neapărat înțeles este că abordarea acestei diete trebuie să aibă în perioada de pregătire asigurată consultarea medicului de specialitate care să prescrie și să interpreteze analizele de laborator care se impun și să se pronunțe asupra posibilității de adaptare a persoanei la regulile acestei diete. Pentru persoanele care în mod obișnuit includ în meniul zilnic mari cantități de carbohidrați este absolut necesar, în opinia noastră, să fie consultat și implicat un nutriționist care să abordeze o scădere treptată a cantității de carbohidrați pe parcursul a câtorva săptămâni sau luni de zile, perioadă în care să fie prezente și recomandările de creștere treptată a cantității de grăsimi. Drept urmare, trecerea la această nouă dietă – Dieta Ketogenică – va trebui să beneficieze de ajutorul unui specialist cu experiență în vederea alcătuirii planului nutrițional sub rezerva că fiecare om este diferit și fiecare parametru al organismului va trebui interpretat corespunzător astfel încât programul de dietă să fie individualizat. Regulile acestei diete și limitele sunt foarte clare, adaptarea strictă la persoana care solicită intrarea în program este una strict individualizată și impune atunci când este cazul parcurgerea unor pași și acțiuni prealabile care să permită o adaptare a persoanei într-un grad cât mai înalt la această dietă contribuind prin rezultatele care decurg la menținerea unei motivații puternice în respectarea regulilor.

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.