În perioada anilor 1950 dr. Johanna Budwig a descoperit că o combinație corectă de brânză proaspătă de vaci și ulei organic presat la rece din in are proprietăți terapeutice de prevenire, tratare și chiar vindecare a unor boli cronice și chiar a cancerului. Acest tratament a fost numit Dieta Budwig. Dr. J. Budwig a fost unul dintre cei mai cunoscuți experți în grăsimi și uleiuri vegetale. A obținut un doctorat în științele naturii și a devenit fitoterapeut. Studiile și cercetările continuate pe parcursul mai multor ani au direcționat-o pe dr. Budwig spre înțelegerea aspectului că toate ființele umane sunt conectate cu energia bioelectrică și cu lumina soarelui. Astfel, dr. Budwig a explicat că semințele de in absorb energia soarelui și prin consumul acestora se conectează cu inteligența înnăscută a organismului uman pentru a transforma energia bioelectrică pentru necesitățile organice ale organismului – astfel se explică implicarea consumului de ulei din semințe de in. Ulterior, ca urmare a unor cercetări efectuate pentru o companie farmaceutică privind proteine care conțin sulf rezultatele acestor cercetări urmau să fie valorificate pentru un tratament privind cancerul. Din aceste cercetări privind proteinele care conțin sulf dr. Budwig a înțeles că cercetările trebuiesc aprofundate asupra oxigenării celulelor canceroase prin intermediul alimentelor deoarece celula canceroasă nu suportă oxigenul și nici nu se pot dezvolta în prezența oxigenului, ea se dezvoltă în mediul anaerobic. În anul 1931 cercetătorul Otto Warburg a descoperit că celulele canceroase se dezvoltă într-un mediu lipsit de oxigen și nu pot rezista într-un mediu bogat în oxigen. Drept urmare, în considerația acestor concluzii trebuia găsită o enzimă respiratorie care să ajute la oxigenarea celulelor canceroase. Dr. Budwig plecând de la constatarea că grăsimile aveau o relație foarte importantă cu absorbția în celulă a oxigenului în anul 1951 a determinat diferitele proprietăți ale acizilor grași clasificare și în prezent lumea medicală o aplică. Dr. Budwig a făcut descoperirea foarte importantă că acizii grași sunt componente principale ale membranelor celulare iar dacă membrana celulei nu funcționează corect, celulele corpului uman își pierd capacitatea de a realiza respirația celulară (procesul de respirație celulară reprezintă acel proces în care nutrienții din alimente se transformă în energie utilizabilă pentru celule).
Dr. Budwig a prezentat un document final de concluzii în care a declarat – “fără acizi grași enzimele respiratorii nu pot funcționa. O deficiență de acizi grași nesaturați deteriorează unele funcții vitale ale organismului respectiv se reduce furnizarea oxigenului disponibil. La fel cum nu putem supraviețui fără aer și mâncare tot așa nu putem supraviețui fără acizi grași.” Baza dietei Budwig este brânza proaspătă de vaci care conține o proteină de sulf, se combină cu uleiul de in presat la rece pentru ca enzima respiratorie să poată pătrunde în celulele canceroase, să creeze oxigen pentru a restaura normalitatea celulară. Pe lângă această dietă specială s-a subliniat și beneficiile luminii solare care este sursă de vitamina anticancer – vitamina D3. Concomitent dr. Budwig a recomandat gestionarea și eliminarea problemelor emoționale generalizate ale persoanei suferinde.
Notă – cantitățile care urmează să fie specificate în compunerea dietei Budwig sunt pentru o persoană cu greutatea corporală de 50 kg iar în situația unei persoane cu o greutate corporală mai mare cantitățile vor fi sporite în mod corespunzător.
Dieta – într-un recipient de sticlă adăugați 2 linguri de brânză organică de vaci, adăugați apoi 1 lingură de ulei din semințe de in presat la rece. Cu ajutorul unui blender de mână amestecați cele două alimente timp de 1 minut și va rezulta o cremă foarte fină. În continuare, măcinați 2 linguri de semințe de in aurii sau maro timp de1 minut până când capătă un aspect aerat, scopul măcinării semințelor de in este obținerea unei surse de lignani proaspeți care ajută la dezintoxicarea celulară, protejează sistemul digestiv, protejează contra bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân, deosebit de important fiind aspectul că semințele de in să se consume în maxim 15 minute după măcinare altfel își pierd din valoarea nutrițională. În continuare, opțional se poate adăuga o linguriță de miere iar persoanele care au diabet pot adăuga o linguriță de scorțișoară. În continuare, se vor amesteca primul preparat crema fină obținută la blender cu semințele de in măcinate și se va obține astfel amestecul principal. Odată ce, amestecul principal este gata se pot adăuga fructe organice precum coacăze negre, mure, zmeură, căpșuni, fragi, fructe uscate precum nucile braziliene, migdalele, nucile pecan, nucile caju, alune de pădure precum și cacao organică și condimente ca scorțișoară, turmeric, piper de cayenne. Acest preparat trebuie să fie un preparat independent care se consumă de minim 2 ori/zi fără a consuma alte suplimente, alimente și uleiuri în același timp. Se consideră o lingură de ulei de in la o persoană cu greutatea de 50 kg ca fiind o doză de întreținere și se subliniază că această dietă în cazul cancerului poate să dureze de la 3 până la 6 luni dar multe alte probleme de sănătate pot să răspundă mult mai rapid. Atenționare – acest amestec trebuie consumat în maxim 20 minute de la preparare și nu poate fi păstrat la frigider, ingredientele folosite trebuie în mod obligatoriu să aibă o proveniență organică. Uleiul de in trebuie să aibă certificare bio și asupra procedurii de obținere prin presare la rece și să nu aibă lignani adăugați deoarece acești lignani urmează să fie obținuți prin măcinarea semințelor proaspete de in. Semințele de in se vor păstra într-un recipient de sticlă închisă la culoare și nu trebuie folosite niciodată după perioada de expirare menționată. Pentru brânza proaspătă de vaci, atenționarea vizează selectarea unui tip de brânză care să NU aibă un conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, atenționarea poartă și asupra produselor lactate care se găsesc în comerț, acestea fiind pasteurizate iar prin pasteurizare se deteriorează mulți nutrienți vitali. Pot să conțină aceste produse chimicale în formă antibiotice, reziduuri de insecticide, hormoni. Repetăm sublinierea făcută la momentul potrivit de dr. Budwig în sensul expunerii la soare privind completarea cu vitamina D3 a resurselor organismului și rezolvarea problemelor emoționale ale persoanei care dorește să urmeze această dietă.