Refacerea și menținerea frumuseții feminine
27 Ianuarie 2023

Refacerea și menținerea frumuseții feminine

O preocupare prezentă în farmaco-chimia cosmetică o reprezintă utilizarea tuturor căilor de refacere a frumuseții feminine prin mijloace naturale. În timp, două cauze afectează frumusețea femeii: încetinirea funcționării celulelor și scăderea secreției hormonilor sexuali feminini. Desigur, facem o greșeală în momentul în care vom considera că procesul îmbătrânirii este inevitabil fără să luăm în considerare că ritmul de curgere al acestui proces poate fi reversibil uneori și încetinit de cele mai multe ori. Când ne referim la reversibil/încetinit avem în vedere folosirea remediilor puse la dispoziție de către natură.

Este neîndoios, aspectul că frumusețea femeii își începe declinul după vârsta de 30 de ani, când intervin procese lente de oxidare a celulelor ceea ce generează deșeuri organice acide concomitent cu scăderea capacității de apărare a sistemului imunitar și cu scăderea activității mitocondriale (vezi explicații în articol separat – blog). În prezent, se apreciază în mod deosebit rolul sirtuinelor care reprezintă proteine implicate în procesul de îmbătrânire având rol de reglare a ritmului și a duratei de viață. Până în prezent au fost descrise șapte sirtuine. Din sirtuinele descrise un rol deosebit s-a constatat a avea o sirtuină numită SIRTI.

Pentru a încetini reducerea funcției celulare avem nevoie de remedii care conțin bioflavonoide care au capacitatea de a activa metabolismul celular și a proteja peretele vascular – remediile apreciate ca efect deosebit pe acest segment sunt coaja de lămâie și afinele. Pentru reactivarea secreției hormonilor feminini (estrogen) se recomandă uleiul esențial de mărar. SIRTI – sirtuină cu un rol deosebit. Este prezentă în usturoi și ginseng. Alte alimente în care se regăsesc aceste sirtuine sunt: strugurii negri, merișoarele, rodia, ceaiul verde, cacao, ceapa (în special ceapa roșie), roșiile, coacăzele negre și căpșunile.

          Dintre aceste alimente, trei alimente sunt considerate de bază în ceea ce privește conținutul de sirtuine (genele longevității) astfel:

  • strugurii negri
  • conțin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți
  • ceaiul verde: s-au constatat următoarele calități:
  • previne alterarea colagenului
  • este un activator de sirtuine
  • stimulează activitatea cerebrală
  • reduce lipidele din adipocite (atenție eficiență dovedită pentru scăderea în greutate)
  • usturoiul
  • antibacterian, antiviral, antiparazitar, protector și susținător a sistemului imunitar, activează SIRTI favorizând astfel longevitatea precum și încetinirea procesului de îmbătrânire.

          Problemele care apar și care pot beneficia de bio-întinerire sunt, în principal:

  • ridurile
  • ridurile din jurul ochilor sunt cauzate de afectarea colagenului,
  • ridurile din jurul gurii se creează datorită pierderii de elastină.
  • aceste două aspecte, afectarea colagenului și pierderea de elastină, amândouă fiind componente esențiale ale texturii pielii feței sunt supuse deteriorării de către radicalii liberi.

 În lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi un rol important îl au substanțele antioxidante constituite din vitamina C și vitamina E. Sursă naturală de excepție pentru vitamina C sunt coacăzele negre. Vitamina E are un rol important și efect asupra sferei sexuale la femei exercitându-și efectele asupra funcțiilor celulare și hormonilor estrogeni. În ceea ce privește vitamina E se impune o subliniere:- în stare naturală vitamina E conține 4 tocoferoli  și 4 tocotrienoli, în timp ce vitamina E obținută pe cale sintetică conține doar tocoferoli. Pentru a beneficia de amândouă componentele, natura ne-a pus la dispoziție germenii de grâu. Alte surse importante pentru vitamina E sunt: rodiile, spanacul, căpșunile, brocolii, prunele uscate, ceaiul verde, goji.

În structura pielii avem fibroblastele și elastina, a căror degradare pot să conducă la apariția ridurilor. Fibroblastele și elastina pot fi stimulate de către uleiul esențial de imortele, uleiul esențial de hibiscus, uleiul esențial obținut din semințele de mărar. O altă neplăcere care apare frecvent și impune o procedură de refacere deoarece afectează expresia feței sunt pungile de sub ochi, care pot fi atenuate prin aplicații de ulei esențial din semințele de mărar în combinații cu uleiul de cocos precum și în combinație cu uleiul de palmier roșu. Un alt tratament pentru atenuarea pungilor de sub ochi este următorul: 500 ml ulei de măsline la care se adaugă 100 gr coajă de stejar măcinată fin, se fierbe pe bain-marie 30 de minute, se strecoară, se păstrează înr-un recipient de sticlă iar cu această soluție se aplică comprese pe față și se poate aplica comprese și pe pielea gâtului pentru atenuarea ridurilor care se formează odată cu înaintarea în vârstă.

Un remediu natural deosebit de apreciat datorită efectului său de antiîmbătrânire este rozmarinul (rosmarinus officinalis), acest remediu acționează cu efecte de stimulare asupra sistemului nervos în special privind memoria, atenția, capacitatea de învățare. Acidul rozmarinic conținut este în același timp și un calmant. Rozmarinul reușește să activeze sirtuina principală SIRTI exercitând astfel efectul de antiîmbătrânire. În cosmetica medicală uleiul de rozmarin aplicat în diluție pe piele stimulează eficient fibroblastele și redresează astfel cutele create de pielea lăsată, devenită flască. Rozmarinul a câștigat o bună reputație, el reprezentând ingredientul principal din compozitul care a fost denumit – “parfumul Reginei Ungariei” – acest așa-zis parfum reprezenta o tinctură alchemică din flori de rozmarin la care se adăugau și alte uleiuri esențiale. Acest produs putea fi folosit ca parfum precum și în cadrul tratamentului de scădere în greutate fiind aplicat direct pe corp prin proceduri corporale. Ingredientele acestui parfum, pe lângă tinctura mai sus amintită, a fost și uleiul din frunze de rozmarin, ulei din coajă de portocale, ulei din coajă de lămâie și ulei de lavandă. Succesul deosebit înregistrat în epocă s-a datorat efectelor spectaculoase date de către componenta principală - rozmarinul – cu privire la problemele legate de reținere de apă, celulită, îngrășare și un deosebit efect de antiîmbătrânire.

Un efect apreciabil asupra pielii îl reprezintă aplicarea cutanată a unei combinații formată din: pastă de tomate, tărâțe de orz și ulei de măsline.

Reamintim rolul deosebit al antioxidanților resveratrol și quercitina, pentru a avea asigurați acești antioxidanți puternici, nutriționiștii recomandă ca să avem în fiecare zi la una dintre mese, cel puțin, următoarele alimente: brocolii, varză, uleiul de măsline presat la rece, extras din frunza de măsline, măsline. Alături de rolul antioxidant trebuie subliniat efectul deosebit de eficient al uleiului de măsline presat la rece aplicat direct pe față și pe păr, fiind un protector de prim ordin împotriva stresului oxidativ, conferă frumusețe tenului și părului.

Lasă un comentariu

Prin scrierea unui comentariu va dati acordul cu privire la Politica de Confidentialitate si Termenii si Conditiile paginii noastre web. Adresa ta de email NU va fi publicata pe site.