Cu privire la căderea părului, la femei, sunt invocate cele menționate privind fenomenul de îmbătrânire respectiv reducerea funcțiilor celulare și reducerea secrețiilor hormonilor. Sub aspect hormonal se creează o stare de dezechilibru evidentă la înaintarea în vârstă între hormonii estrogeni a căror nivel scade și a hormonului masculin testosteron care astfel va ajunge dominant și antrenează efectul de pierdere a podoabei capilare. A existat recomandarea folosirii unor produse care să stimuleze foliculii părului de pe cap dar s-a constatat inconvenientul că determină apariția părului și pe față, ceea ce nu este de dorit. Cofeina stimulează foliculii părului însă, mare atenție aceasta trebuie aplicată strict local. Pentru a nu se înțelege greșit – băutul cafelei nu are legătură cu creșterea părului.
Produsele recomandate pentru creșterea părului pot fi următoarele: rozmarinul, eucaliptul, oțetul de mere, mierea, ceapa, uleiul din germeni de grâu, crema cu uree. Un rol deosebit în asigurarea metabolismului bulbului de păr precum și în cel al tenului îl au aquaporine care sunt mici canale = pori transmembranari prin care celulele își reglează transportul de apă și grăsime. O variantă de aquaporine sunt specializate în transportul de uree și glicerol, ambele substanțe având un rol determinant în menținerea integrității bulbului de păr și menținerea aspectului tenului.
Odată cu înaintarea în vârstă aquaporinele se reduc cantitativ și funcțional ceea ce determină consecințele căderii părului precum și uscarea tenului determinând apariția ridurilor. Transportul de apă și grăsime generat de celule prin intermediul aquaporinelor este stimulat foarte eficient de către polifenolii existenți în mere. Având în vedere sublinierea celor două substanțe uree și glicerol putem înțelege sorgintea indicației utilizării cremelor cu uree și glicerină pentru stimularea creșterii părului și a îngrijirii pielii.
Selectăm din multitudinea de probleme care pot să intervină în menținerea frumuseții feminine câteva probleme pentru care sunt recomandate remedii naturale cu efect apreciabil.
- Cearcănele
- ulei de migdale
- aplicație locală de ulei de lemn dulce obținut din amestecarea a 4 lingurițe de pudră lemn dulce cu 200 ml ulei de avocado
- ulei din semințe de mărar – 30 picături în 100 ml ulei de cocos în aplicație locală
- Petele de pe față
- 2 lingurițe de vitamina C lichidă se dizolvă în 100 ml glicerină și se aplică pe față, mâini, zonele cu pete, se menține 5 minute după care se clătește și se usucă prin tamponare ușoară
- loțiunea cu ceapă – obținută din o jumătate de ceapă tăiată mărunt pusă în 250 ml de apă, se amestecă, se strecoară, se aplică pe zona cu pete pentru 5 minute după care se clătește fără a se șterge. Ulterior mirosul de ceapă poate fi îndepărtat cu oțet de mere.
- pasta de tomate aplicată timp de 5 minute
- sucul de lămâie proaspăt stors aplicat pentru 10 minute
- Acneea
- o linguriță pulbere de turmeric dizolvată în apă sau în ceai de mentă, de trei ori pe zi
- aplicații locale cu ulei de mentă diluat
- Aloe Vera gel aplicat pe față
- Pungile de sub ochi
- ulei esențial din semințe de mărar combinat cu ulei de cocos
- aplicații de ulei de jojoba
- aplicații de ulei de imortele diluat
- consumul de afine și alte fructe de pădure care activează SIRTI, iar SIRTI activat stimulează producerea de colagen și elastină.
- Ridurile din jurul gurii
- este recomandat uleiul de jojoba aplicat în strat subțire - este eficient într-o aplicare consecventă
- Căderea părului
- un remediu la îndemână cu aplicare comodă – ulei de rozmarin câteva picături apoi ulei de eucalipt câteva picături aplicate seară de seară timp de 3 luni asigură o stimulare importantă pentru reapariția părului. Recomandăm atenție deosebită privind uleiurile esențiale, acestea trebuie să fie de un înalt nivel calitativ, cu calități terapeutice și să fie testate anterior aplicării pe pielea capului pentru a verifica existența unei intoleranțe/respingere cu privire la aceste uleiuri esențiale. Recomandăm în acest sens, dacă este posibilă, efectuarea unei aromadiagnoze persoanei care ar urma să aplice aceste remedii.
- Părul alb
- Este cunoscut aspectul că melanocitele sunt cele care conferă culoarea firului de păr dar aceste melanocite scad cantitativ cu înaintarea în vârstă. Următoarele remedii naturale sunt recomandate pentru stimularea acestor melanocite după cum urmează: sucul de ceapă, uleiul de eucalipt, uleiul de palmier, uleiul de avocado, untura, în aplicații în strat foarte fin, pe scalp (pielea capului) cu cel puțin 30 de minute înainte de spălare pot stimula melanocitele.
- Celulita
- aplicații locale cu oțet de mere.
- cafea aplicată local, masarea locurilor cu probleme cu zaț proaspăt de cafea (ușor opărită cafeaua cu foarte puțină apă)
- tinctura de castane aplicată local pentru stimularea circulației
- remediul format din componentele “Parfumul Reginei Ungariei” (subiect dezvoltat într-un articol dezvoltat anterior – Refacerea și menținerea frumuseții feminine).